serabut la ko











{November 5, 2007}   Banyak

Satu perkara yang aku lihat setiap kali aku masuk ke ruangan Dashboard blog ini: Di bahagian What’s Hot, sub Fastest Growing Blog. Selalunya blog-blog di bahagian ini akan tertera perkataan-perkataan daripada Bahasa Melayu. Tak kiralah Bahasa Melayu Malaysia atau Bahasa Melayu Indonesia atau Bahasa Melayu Brunei atau Bahasa Melayu Singapura (kita potong Bahasa Melayu Singapura daripada senarai, sebab sangat jarang orang Singapura nak menulis dalam Bahasa Melayu).

Tapi bila aku periksa pautan-pautan yang ada, pautan itu selalunya adalah pautan ke blog Bahasa Melayu Malaysia. Dan ini buat aku berfikir: Orang Malaysia sangat suka menulis dan membaca blog?

Aku tak kisah ramai orang mahu menulis blog. Aku pun macam tu juga. Menarik bila mengenangkan rakyat Malaysia yang jarang mahu menerapkan budaya membaca dan kurang menghayati nilai-nilai seni dan sastera dalam kita mengejar sains dan teknologi. Juga agama, bagi yang beranggapan duniawi ini tak penting. Mereka mahu menulis. Biasanya tulisan berbentuk bersahaja saja. Bukan tulisan-tulisan dengan maksud mendalam.

Yang mengingatkan aku kepada budaya membaca di kalangan bangsa aku. Membaca novel-novel cinta Melayu, novel-novel remaja yang berkisarkan kekeliruan identiti dan cinta, karya-karya Melayu yang dilakonkan pun bertemakan cinta. Lagu-lagu cinta. Semuanya tentang cinta. Perlukah begitu?

Tapi tak apalah. Selagi mereka mahu membaca, aku rasa baguslah macam tu. Baik lagi daripada terus tinggalkan dunia macam ni. Maksud aku dunia menulis dan membaca yang bukan sebab terpaksa (baca: bahan bacaan wajib macam buku teks atau nota-nota kuliah untuk lulus ujian atau nota-nota dan surat-surat wajib baca sebab kerja).

Dan aku masih ada masa untuk benda-benda macam ni dan tak ada masa untuk benda yang lebih penting. Macam mana tu?



Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

et cetera
%d bloggers like this: