serabut la ko











{September 22, 2009}   Kenangan

Aku berada di kampung. Biasalah, Hari Raya. Aku pergi ke rumah sepupu. Dah biasa sangat tiap kali balik kampung aku akan ke sini. Dan banyak kali tidur di sini. Rancangan asal singgah sekejap dan balik ke rumah Atuk. Tapi macam biasalah, aku dan sepupu mesti nak berbual panjang dan gosip macam-macam.

Tadi sebelum dapat kebenaran tidur di sini aku dengar Mama dan Abah berbual dengan pakcik aku. Tentang adik aku. Dah lama, tapi semua orang rindukan dia. Dia selalu lepak di sini. Kami dan sepupu memang dah biasa lepak bersama dari dulu. Rumah ni macam rumah dia juga.

Aku lupakan sekejap kesedihan bila bergosip macam-macam dengan sepupu. Cerita macam-macam.

Aku tidur di rumah ni malam ni. Dapat guna komputer sekejap sambil aku cuba muat turun game dari Reflexive, nak test di Vista (sebab aku tak pakai Vista, cuma XP). Sambil tunggu fail tu siap aku baca jokes yang aku terima dalam e-mail.

School Bus

It was the first day of school, after summer vacations and time for me to pick up the children in my school bus and take them home again. After I had made the complete run that afternoon, one little boy remained on the bus.

Thinking he had simply missed his stop, I started driving slowly back through the neighborhood and asked him to be sure to let me know if any of the houses or people looked familiar. The boy sat in his seat contentedly and shook his head whenever I asked him if he recognized a person or place.

After the second unsuccessful tour of the area, I started back to the school to ask for his address. When we arrived, the child got off the bus and started walking away. “Wait!” I called. “We have to go inside and find out where you live.”

“I live right there,” he said, pointing to a house across the street. “I just always wanted to ride in a school bus.”

Aku baca joke ni tadi. Mula-mula aku tersenyum. Joke yang comel. Kemudian aku rasa sedih.

Dulu adik aku macam tu. Pergi ke tadika dekat dengan rumah. Bila ada masa aku yang kena ambil dia balik, naik basikal. Dan dia kadang-kadang meragam.

Dia duduk dekat dengan tadika. Kawan-kawan pula ramai naik bas. Kadang-kadang dia teringin naik bas. Sebab rumah dekat selalunya aku bawa naik basikal, atau dia jalan kaki balik, atau dijemput naik kereta. Tapi dia nak merasa naik bas. Petang-petang bas lalu depan rumah. Dia suka tunggu sebab nak tunggu peluang naik bas. Walaupun bukan bas sekolah. Dan memang kami pernah naik bas keliling taman perumahan berhampiran semata-mata nak buatkan dia puas hati. Asalkan dapat naik bas dia dah cukup gembira.

Entah kenapa banyak sangat kenangan aku dengan dia. Walaupun aku tak tengok dia membesar. Tapi kenangan dengan dia macam dah terlalu banyak. Dan banyak reminder kepada kenangan-kenangan tu.

Advertisements


{September 20, 2009}   Selamat Hari Raya

Tahun ni aku balik kampung lambat. Dan aku juga bangun lambat pagi tadi, mungkin sebab aku tidur lambat, tambah dengan ubat batuk yang aku makan sebelum tidur. Atau mungkin juga aku memang malas.

Seminggu lepas aku asyik fikir akan ke kubur pagi-pagi, dan balik rumah makan sikit dan balik kampung. Satu pun tak jadi. Kesian adik aku. Aku tak lawat dia. Tahun ni yang pertama aku tak beraya dengan dia. Kalau tak, dia jadi rakan komplot aku untuk macam-macam benda. Terutamanya kalau kami sama-sama malas beraya, terutamanya kalau beraya di rumah yang kami tak berapa kenal. Selalunya family’s friends. Duduk berdua dan layan je apa-apa.

Tahun ni aku solo. Tak ada partner in crime. Hari Raya yang bosan.

Sebenarnya Hari Raya yang sedih. Sebab sejak beberapa minggu lalu aku asyik teringatkan dia. Especially sebab aku lepak di ruang tamu sambil layan Internet. Jeling sikit dan aku nampak tempat dia baring kali terakhir dalam rumah ni. Teringat masa dia dibawa balik dan diletak atas tilam. Teringat kali terakhir aku dapat tengok dan pegang dia tapi aku lari masuk ke bilik dan menangis. Penyesalan yang dah terlambat sebab semuanya takkan boleh diulang balik.

Langit macam dah nak gelap. Memang selalu hujan kebelakangan ni. Tapi seolah-olah melayan perasaan aku yang kelam. Gloom.

Selamat Hari Raya.

Oh. Aku nak ambil kesempatan ni minta maaf kalau ada sesiapa yang terasa apa-apa bila baca tulisan aku.



{September 20, 2009}   Minta Tolong yang Merapu

Aku tengah berusaha kumpul duit untuk bayar PTPTN dan mungkin beli laptop baru. Laptop murah RM 1500 pun aku tak mampu. Dan laptop lama yang aku guna dah semakin uzur uzur sangat.

Jadi aku dengan terpaksa buat tak malu minta tolong sesiapa yang rajin tolong klik http://is.gd/3tI0W setiap hari. Kalau rajin lah. Anggap je kamu dah bantu aku menyelesaikan salah satu masalah besar aku (biasalah orang yang belum dapat kerja, cuma dapat tempat internship).



{September 1, 2009}   Menyaksikan Kesongsangan Dunia…

one picture at a time.

Aku dah penat. Buka Friendster, cuba jenguk berita-berita daripada orang-orang yang aku kenal (dan tak kenal). Ya, agak ketinggalan sebab semua orang pakai Facebook sekarang.

Insan bernama Aan (bukan nama sebenar) yang dah lama bertukar jadi Paan pos buletin. Violet. Warna ungu. Simbol kesongsangan.

Tangan gatal buka buletin. Violet ada perjumpaan. Dan seperti dijangka tangan gatal buka profil penulis buletin. Dan gatal tengok gambar-gambar.

Sebenarnya setiap kali aku buka Friendster dan nampak gambar Aan Paan di buletin atau update aku mesti akan buka profil Aan Paan dan tengok gambar-gambar. Dan setiap kali aku buat macam tu it breaks my heart. Mungkin sebab aku kenal dia.

Baik sangat ke aku nak rasa sakit bila tengok dia macam tu? Tak, aku tak baik. Tapi sedih sebab dia junior aku masa sekolah dulu, dan dia give in to kehendak songsang macam tu.

Dan semenjak dua menjak ni, mana-mana aku pergi aku nampak budak-budak perempuan dengan gaya kesongsangan berjalan di khalayak ramai sambil tunjuk gaya songsang mereka. Di uptown dan KTM dan boleh kata mana-mana aku pergi aku nampak mereka. Budak-budak sekolah. Tapi tu andaian aku berdasarkan rupa fizikal mereka (memang gaya budak-budak sekolah). Dan setiap kali aku nampak aku akan rasa nak menjerit: Mak bapak tak kisah ke anak macam ni? Ye lah anak bawa perempuan masuk bilik, cakap nak study. Tolonglah kisah.

Dunia dah jadi terlalu bebas. Bawa kawan sama jantina balik masuk bilik mungkin lagi bahaya daripada bawa kawan lain jantina (tapi ni pun bahaya sebenarnya).

Dunia yang celaru.



et cetera