serabut la ko











{September 1, 2009}   Menyaksikan Kesongsangan Dunia…

one picture at a time.

Aku dah penat. Buka Friendster, cuba jenguk berita-berita daripada orang-orang yang aku kenal (dan tak kenal). Ya, agak ketinggalan sebab semua orang pakai Facebook sekarang.

Insan bernama Aan (bukan nama sebenar) yang dah lama bertukar jadi Paan pos buletin. Violet. Warna ungu. Simbol kesongsangan.

Tangan gatal buka buletin. Violet ada perjumpaan. Dan seperti dijangka tangan gatal buka profil penulis buletin. Dan gatal tengok gambar-gambar.

Sebenarnya setiap kali aku buka Friendster dan nampak gambar Aan Paan di buletin atau update aku mesti akan buka profil Aan Paan dan tengok gambar-gambar. Dan setiap kali aku buat macam tu it breaks my heart. Mungkin sebab aku kenal dia.

Baik sangat ke aku nak rasa sakit bila tengok dia macam tu? Tak, aku tak baik. Tapi sedih sebab dia junior aku masa sekolah dulu, dan dia give in to kehendak songsang macam tu.

Dan semenjak dua menjak ni, mana-mana aku pergi aku nampak budak-budak perempuan dengan gaya kesongsangan berjalan di khalayak ramai sambil tunjuk gaya songsang mereka. Di uptown dan KTM dan boleh kata mana-mana aku pergi aku nampak mereka. Budak-budak sekolah. Tapi tu andaian aku berdasarkan rupa fizikal mereka (memang gaya budak-budak sekolah). Dan setiap kali aku nampak aku akan rasa nak menjerit: Mak bapak tak kisah ke anak macam ni? Ye lah anak bawa perempuan masuk bilik, cakap nak study. Tolonglah kisah.

Dunia dah jadi terlalu bebas. Bawa kawan sama jantina balik masuk bilik mungkin lagi bahaya daripada bawa kawan lain jantina (tapi ni pun bahaya sebenarnya).

Dunia yang celaru.

Advertisements


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

et cetera
%d bloggers like this: